– Blog

Legea asistenței sociale stopează hemoragia financiară

Vineri, la Bucuresti, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, împreună cu Institutul de Studii Populare şi organizaţia Expert Forum au detaliat noua Lege a Asistenţei Sociale în cadrul unei dezbateri interactive. La eveniment au participat din cadrul OF PDL Arges, Cristina Diculescu şi Simona Chiritescu, în calitate de reprezentante ale Fundaţiei Lumină în Suflet, Olimpia Doru, ca vicepreşedinte AOA Argeş, şefa Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Argeş, Mariana Marinescu, şi Camelia Dumitraşcu de la Fabrica de Combustibil Nuclear Mioveni. Sulfina Barbu a precizat că noua legislaţie focalizează beneficiile de asistenţă socială către categoriile sociale aflate în cel mai mare risc de sărăcie şi excluziume socială. De altfel, prin aplicarea prevederilor Legii Asistenţei Sociale se are în vedere instituirea a patru mari categorii de beneficii: măsuri pentru prevenirea sărăciei , asistenăa socială a familiei şi copilului, asistenţa persoanelor cu nevoi sociale şi alte tipuri de ajutoare şi facilităţi. Ministrul Muncii a mai precizat că odată cu aplicarea acestor măsuri se va simplifica birocraţia, vor fi eliminate incoerentele din sistem, banii vor avea o distribuire corectă, iar serviciile sociale din mediul rural vor fi dezvoltate. Cristina Diculescu, preşedinta Fundaţiei Lumină în Suflet, a declarat că este o susţinătoare a Legii Asistenţei Sociale şi a ţinut să facă cunoscute două situaţii întâlnite în cei 5 ani de activitate şi implicare în activităţi caritabile.

“Vreau să vă spun că cele mai multe solicitări de acordare a ajutoarelor au venit din mediul rural şi, cu siguranţă, veţi constata după aplicarea noii legislaţii că majoritatea beneficiilor sociali se vor îndrepta către oamenii de la ţară. A doua problemă cu care ne-am confruntat la Fundaţie este numărul mare al copiilor cu autism care nu sunt primiţi la şcoală. Este o mare problemă, pentru că li se refuză un drept stipulat în Constituţie”.

Şi Olimpia Doru a atras atenţia asupra unui lucru: “în timp ce unii se plâng că ajung la mila statului pentru că nu au de muncă, noi, oamenii de afaceri, nu găsim personal calificat în anumite meserii. Cred că este necesară o corelare a programului de pregătire a elevilor care urmează să intre în câmpul muncii, cu ofertă de pe piaţa muncii.”

Reforma de dreapta descurajează risipa şi lenea

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a spus că un alt obiectiv principal al Legii Asistenţei Sociale este eficientizarea sistemului de evaluare a persoanelor cu nevoi speciale prin unificarea gradelor de dizabilitate şi va înfiinţa un departament specializat. Sulfina Barbu s-a plâns că foarte multe persoane, apte de muncă, preferă să stea acasă şi să întindă mâna.

“Este nedrept să dai bani unor astfel de oameni. Banii pe care aceste categorii de beneficiari îi primeau până acum se vor duce la cei care au nevoie cu adevarat. Reforma de dreapta descurajează risipa şi lenea”, a declarant Sulfina Barbu.

Share this post